Wat is 14k goud ?

Puur goud wordt uitgedrukt in 24 karaat dit bevat 99,99% goud. Puur goud is echter erg zacht en daardoor buigzaam en gevoelig voor slijtage. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder gemaakt. Hierdoor is het beter te bewerken. De toevoeging (legering) bepaalt de kleur van het goud. Deze toevoegingen zijn vaak koper, zilver of palladium.14 karaat goud: 58.5% puur goud

Goud of verguld?

Als je goud wil kopen kom je de term karaat vaak tegen. De term karaat geeft aan hoeveel fijngoud is verwerkt in gouden voorwerpen. Al het goud dat in Nederland wordt verkocht is minimaal 14 karaat. Een lager karaat goud mag niet verkocht worden onder de naam goud. Puur goud is 24 karaat goud. Van puur goud kunnen geen gouden sieraden worden gemaakt, omdat het materiaal te zwak is. Om die reden worden sieraden gemaakt van een lager karaat goud. Het goud wordt gemengd met andere materialen om het sterker te maken. Een voordelige optie om gouden sieraden te kunnen dragen is door te kiezen voor vergulde sieraden.

Een verguld sieraad bestaat hoofdzakelijk uit een ander metaal dan goud, bijvoorbeeld koper, messing, staal of zilver, en heeft alleen een dunne gouden laag aan de buitenkant. Het nadeel van een verguld sieraad is dat deze in de loop der tijd (afhankelijk van de dikte van de gouden laag) minder mooi wordt, omdat de onderlaag van het sieraad de eigenschappen van het goud beïnvloedt. Dit kan ertoe leiden dat het goud op de langere termijn permanent dof wordt of eraf slijt. Wil je wel de uitstraling van goud maar niet de investering? Ga dan voor goudkleurige sieraden. Deze bevatten geen echt goud, maar hebben wel die uitstraling

Vergulde & goudkleurige sieraden

Een echt gouden sieraad van 14 karaat kan natuurlijk ook wat dof worden, maar dit is makkelijk schoon te maken waardoor de originele glans weer terug komt.

 

Gehalte fijngoud

De kwaliteit van goud wordt bepaald door de hoeveelheid fijngoud dat verwerkt is in een sieraad. De kwaliteit van goud wordt uitgedrukt in karaat, waarbij 24 karaat de hoogste classificering is, namelijk 100% fijngoud.

Omdat goud een relatief zacht metaal is en daardoor in zuivere vorm niet geschikt is voor sieraden, wordt er vaak een legering (mengsel) gebruikt van fijngoud in combinatie met een ander metaal. Het aantal karaat geeft aan welk percentage fijn goud verwerkt is in het sieraad, waarbij 1 karaat overeenkomt met ca. 4,16% fijn goud. Sieraden moeten in Nederland & België voor het merendeel (meer dan 50%) bestaan uit fijn goud om verkocht te mogen worden als ‘gouden sieraad’. Bij bol.com verkopen we met name 14 karaat gouden sieraden.

Soorten goud

Er bestaan drie verschillende soorten goud; geelgoud, witgoud en roségoud. In essentie bestaan alle drie de varianten uit hetzelfde geelgoud. Door het toevoegen van specifieke andere materialen worden de andere goudkleuren gecreëerd. De keus om voor een specifiek type goud te gaan wordt met name bepaald door smaak.

Geelgoud

Geelgouden sieraden zijn voornamelijk beschikbaar in 14 en 18 karaat. De kleur van een 18 karaat sieraad is geler dan een sieraad van 14 karaat. Dit komt door de hoeveelheid fijngoud dat is verwerkt in de sieraden.

 

Witgoud

Goud met een witte kleur die lijkt op platina en zilver. De witte kleur wordt bereikt door een legering met palladium, zilver of zink. Omdat wit goud een legering is, kan deze nooit 24 karaat zijn.

Roségoud

Goud met een (zacht) rode kleur. De rode kleur wordt bereikt door een legering met koper. Omdat roségoud een legering is, kan deze nooit 24 karaat zijn.

 

Gouden sieraden onderhouden

Ondanks dat goud is een edelmetaal is, is het wel gevoelig voor invloeden van buitenaf zoals parfum, de zuurgraad van je huid of zeepresten. Deze invloeden kunnen het goud uiteindelijk dof maken. Hierbij wat tips om te zorgen dat je (gouden) sieraden mooi blijven;

  • Sieraden zijn gevoelig voor parfum, haarlak en cosmetica. Doe je sieraden dus pas om als je je parfum en haarlak al opgespoten hebt.
  • Door de zuurgraad van de huid kan je sieraad eerder dof worden (of verkleuren als het geen edelmetaal is). Doe je sieraden dus 's nachts af om ze niet onnodig lang bloot te stellen hieraan.
  • Bewaar je sieraden op een droge, donkere plek. Een sieradendoos of eventueel een juwelenboom is hiervoor een goede oplossing.
  • Douche of zwem niet met je sieraden om.
  • Doe je sieraden af bij zwaar werk.

Doffe gouden sieraden?

Is het gouden sieraad toch dof of vies geworden, dan kun je deze schoonmaken in een kommetje met een warm sopje van een zacht, vloeibaar afwasmiddel of groene zeep. Gebruik een klein borsteltje (bijvoorbeeld een zachte tandenborstel) om het sieraad voorzichtig schoon te maken. Vervolgens spoel je het sieraad af onder warm stromend water en dep je hem droog met een zachte, niet-pluizige doek.

 

 

© 2011 - 2022 Jozemiek Sieraden & Lifestyle groothandel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel